Lidský organismus je závislý na potravě, z níž čerpá živiny, aby mohlo docházet k neustálé regeneraci buněk, tedy všech tělesných tkání. Potravu však přijímáme v podobě, kterou bychom v přímé formě nedokázali využít a je nutné ji strávit – rozložit a přeměnit na jednotlivé složky, jimiž zásobujeme krevní oběh a posléze veškerý buněčný aparát. Dobré a fungující trávení je přímou podmínkou zdravého života a přežití.
V průběhu života se snižuje i schopnost efektivně trávit potravu a lidé jsou nuceni snížit její příjem. Tím se dostávají do spirály snižování příjmu živin, k úbytku energie, k nedostatečné regeneraci a k urychlení procesu stárnutí. Potlačit rychlost stárnutí a prodloužit lidský věk je však možné a jednou z možností, jak to provést, je i změna jídelníčku a zařazení potravinových doplňků, které jej obohatí o látky, z běžné stravy stěží dostupné.
Vyzkoušejte superpotraviny
Doplňky stravy jsou dnes běžnou součástí sortimentu některých specializovaných obchodů. Můžeme mezi ně zařadit např. ořechy a mandle, několik druhů mořských řas, mladý ječmen, Spirulinu platensis, Moringu olejodárnou, Kustovnici čínskou a mezi nimi i známou a rozšířenou Alfalfu. Všechny superpotraviny obsahují výživové prvky v koncentrované podobě a mohou přispět k prodloužení života a posílení trávení.
Alfalfa je u nás známa jako Tolice Vojtěška. Obsahuje látky, které posilují trávení a podporují práci trávicích orgánů – žaludku, sleziny a slinivky, tenkého a tlustého střeva. Najdete v ní vitamíny C, E, K1, provitamín A, stopové prvky a minerály, především hořčík, vápník, zinek, železo, křemík, fosfor a mangan a stavební kameny buněčné tkáně – aminokyseliny. Velký význam má i při zvládání překyselení organismu v důsledku stresu, depresí, konzumace alkoholu a výrobků z bílé mouky a dalších projevů nevhodné životosprávy.